Ο σκοπός μας

Σκοπός του Σωματείου μας είναι η στήριξη και αρωγή του ιδρύματος και των δομών του σε είδος ή σε χρήματα, ή με προσωπικό για την κάλυψη τακτικών ή  έκτακτων αναγκών του ιδρύματος.

Σπουδαιότερες είναι η συμβολή μας:

  • Το Κέντρο Ημέρας το οποίο φιλοξενεί άτομα που ανήκουν στην δύναμη του ιδρύματος, αλλά και από την κοινότητα που διαμένουν με τις οικογένειές τους και είναι άνω των 20 ετών. Το Κ.Η. λειτουργεί  καθημερινά από τις  8:00-16:00 και οι νέοι/ες συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα φροντίδας, δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους οδηγήσουν σε κάποιο επίπεδο  αυτονόμησης τους.  Το Κέντρο Ημέρας οικονομικά στηρίζεται από τις οικογένειες των νέων/ες που συμμετέχουν, το Σωματείο μας, το σύλλογο Φίλοι του ΚΕΠΕΠ «Άγιος Δημήτριος» και  με την υποστήριξη του παραρτήματος.
  • Το Φιλοξενείο παρέχει ημερήσια παραμονή ή και διανυκτέρευση τα Σαββατοκύριακα και εξυπηρετεί οικογένειες της κοινότητας παρέχοντας φιλοξενία στα παιδιά τους, από Παρασκευή έως και Κυριακή, για όλα τα Παρασαββατοκύριακα του μήνα. Την Κυριακή οι νέοι/ες επιστρέφουν στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα λειτουργεί πάνω από είκοσι χρόνια υπό την Διοίκηση του Αγίου Δημητρίου και με την αρωγή του Σωματείου μας.

  Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των οικογενειών φιλοξενώντας τα παιδιά τους, έτσι ώστε αυτοί για λίγες ημέρες να ξεκουραστούν, να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και  να εξασφαλίσουν ελεύθερο προσωπικό χρόνο. Επίσης το ζευγάρι να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του και να υπάρξει επανατροφοδότηση, έτσι ώστε όταν επιστρέψουν τα παιδιά τους, οι οικογένειες  να μπορέσουν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα σε αυτά.

  Το πρόγραμμα παρέχει  εκπαίδευση, ψυχαγωγία, χαλάρωση και εκδρομές – εξορμήσεις στην πόλη έτσι ώστε όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους  οι νέοι/ες να είναι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους σε αυτό. Για όλα αυτά φροντίζει το έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό του φιλοξενείου.

  Το Φιλοξενείο στηρίζεται επίσης και από εθελοντές που προσφέρουν δημιουργική απασχόληση,  ψυχαγωγία και συνοδεία σε εξόδους στην πόλη με σκοπό την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας.

  Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός και οι ανάγκες των οικογενειών αυξήθηκαν όπως και  η ηλικία των γονέων με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά αιτήματα για αύξηση των φιλοξενείων αλλά και περισσότερες αιτήσεις από άλλες οικογένειες της κοινότητας. Επίσης έχει αυξηθεί και το κόστος λειτουργίας, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες, λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα. Οικονομικά  το Φιλοξενείο στηρίζεται στις δωρεές των γονέων των συμμετεχόντων με τις οποίες καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων και άλλα λειτουργικά έξοδα.

  • Το  Εθελοντικό Πρόγραμμα του Π.Α.Α.Π.Α.Θ που λειτουργεί από το Το πρόγραμμα λειτουργεί  από Δευτέρα έως και Παρασκευή καθημερινά από τις 17:00 – 20:00 με εθελοντές και εποπτεύεται από το παράρτημα. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση, η ψυχαγωγία και η κοινωνικοποίηση των ατόμων που ζουν στο χώρο του ιδρύματος.
  • Η πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φροντίδας των περιθαλπομένων παιδιών  του Ιδρύματος, του Κέντρου Ημέρας και του Φιλοξενείου.
  • Στη συμμετοχή των παιδιών του ιδρύματος στις κατασκηνώσεις.
  • Συμμετοχή σε οργανωμένα Bazaar σαν σωματείο, αλλά και συμμετοχή και στήριξη των Bazaar του συλλόγου Φίλων του ιδρύματος.
  • Η χρηματοδότηση όλων των παραπάνω προγραμμάτων, τα οποία λειτουργούν με απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος, γίνεται με χρήματα που προέρχονται από δωρεές των ιδίων των περιθαλπομένων, των Γονέων τους και από άλλους δωρητές. Στην χρηματοδότηση των παραπάνω προγραμμάτων συμμετέχει και ο σύλλογος Φίλων του ιδρύματος.

  Ζητούμε την οικονομική ή εθελοντική υποστήριξη των παραπάνω προγραμμάτων στα οποία είναι αρωγός το Σωματείο μας.

Αρέσει σε %d bloggers: